توانا بود هرکه دانا بود
همواره روزگار با سیمره جاری باشید...
Friday, 17 May , 2024
امروز : جمعه, ۲۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳ - 10 ذو القعدة 1445
شناسه خبر : 23496
  پرینتخانه » اجتماعی, پیشنهاد سردبیر, یادداشت تاریخ انتشار : ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۸:۳۶ | | ارسال توسط :

نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در توسعه‌ی اقتصادی و اجتماعی

نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در توسعه‌ی اقتصادی و اجتماعی
در جهان امروز، شرکت‌های دانش‌بنیان به عنوان مهندسان نوآوری از اهمیت چشم‌گیری برخوردار هستند و یکی ازعوامل اصلی رشد اقتصادی و تحول اجتماعی شناخته می‌شوند.

این شرکت‌ها با ارائه‌ی ایده‌ها و فناوری‌های نوآورانه خود، نه تنها به توسعه اقتصادی منتهی می‌شوند، بلکه الگو‌هایی برای تغییر و تحول مطرح می‌نمایند و به ایجاد فرصت‌های شغلی جدید کمک می‌کنند. در این یادداشت، نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در توسعه‌ی اقتصادی و اجتماعی کشور از چهار زاویه‌ی جامعه‌شناسی اقتصادی، جامعه‌شناسی فرهنگی، جامعه‌شناسی آموزش‌وپرورش و جامعه‌شناسی پزشکی، بررسی می‌شود.
از نگاه جامعه‌شناسی‌اقتصادی، شرکت‌های دانش‌بنیان نقش بسیار مهمی در تقویت ساختارهای اقتصادی و اجتماعی ایفا می‌کنند. آن‌ها با ارائه‌ی ایده‌ها و فناوری‌های جدید، به تحرک بازار کمک کرده و هم‌چنین از طریق ایجاد فرصت‌های شغلی متنوع، باعث کاهش بی‌کاری و افزایش رفاه اجتماعی می‌شوند. این شرکت‌ها، با تمرکز بر راه‌بردهای نوآورانه، می‌توانند صنایع مختلف را تحول داده و با تولید محصولات، خدمات و ایجاد بازارهای جدید، اشتغال‌زایی را ترویج دهند. از سوی دیگر، شرکت‌های دانش‌بنیان افزایش درآمد و توزیع عادلانه ثروت را به‌عنوان یکی از اهداف اصلی خود مد نظر دارند. برای مثال، ایجاد فرصت‌های شغلی مستقیم و پرداخت حقوق منصفانه به کارکنان می‌تواند منجر به افزایش درآمد خانواده‌ها و کاهش نابرابری‌های اقتصادی شود. هم‌چنین، ارتقای مهارت‌ها و آموزش کارکنان نیز می‌تواند به افزایش درآمد و توزیع ثروت عادلانه کمک کند؛ زیرا افزایش مهارت‌ها ممکن است به افزایش حقوق و مزایای کارکنان منجر شود. در نتیجه این شرکت‌ها می‌توانند با ارائه‌ی حمایت‌ها و منابع برای کارآفرینان و کسب‌وکارهای جدید، به افزایش درآمد و توزیع عادلانه ثروت کمک کنند. به علاوه، حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در یک اقتصاد، باعث افزایش توانمندی رقابتی اقتصاد یک جامعه می‌شود، چراکه با ارتقای فناوری و به‌کارگیری استراتژی‌های نوین، بازارها را تحول می‌دهند و رقبای خود را به چالش می‌کشند.
شرکت‌های دانش‌بنیان قدرت تأثیرگذاری گسترده‌ای بر فرهنگ و ارزش‌های اجتماعی دارند. فعالیت‌های این شرکت‌ها، منجر به شکل‌دهی فرهنگ کارآفرینی، نوآوری و توسعه‌ی اقتصادی جامعه و در نتیجه موجب افزایش انگیزه افراد برای شرکت در فعالیت‌های اقتصادی و نوآورانه می‌شود. ایجاد فرهنگ کارآفرینی و نوآوری توسط شرکت‌های دانش‌بنیان نه تنها به توسعه‌ی اقتصادی و ایجاد فرصت‌های شغلی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند تأثیرات گسترده‌ای بر فرهنگ و جوامع ایحاد کند و باعث تحولات مثبت در سطح اجتماعی و فرهنگی شود. با توجه به دیدگاه جامعه‌شناسی فرهنگی، شرکت‌های دانش‌بنیان از طریق ارتقای فرهنگ کارآفرینی، همکاری، پذیرش تنوع، ارزش‌های اخلاقی و شفافیت می‌تواند به توسعه‌ی پایدار و پیش‌رفت جامعه کمک کند. به‌علاوه، چون شرکت‌های دانش‌بنیان ایمان قاطعی به ارزش‌هایی چون خلاقیت، قبول ریسک، توسعه‌ی مهارت‌های کارآفرینی و تحمل خطا دارند، ترویج این باورها به توانایی رقابتی و توانمندی جامعه در زمینه‌های مختلف کمک می‌کند.
با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان و مؤسسات تحقیقاتی و آموزشی، ارتباط نزدیکی بین علم و صنعت ایجاد می‌شود. این تعامل علاوه بر انتقال فناوری به بازارها، منجر به انتقال دانش و فناوری به محیط‌های آموزشی شده و به برقراری ارتباط نزدیک بین صنعت و آموزش کمک می‌کند. از منظر جامعه‌شناسی آموزش‌وپرورش، می‌توان به این نکته اشاره کرد که این امر به‌خوبی می‌تواند فرصت‌های شغلی برای دانشجویان و دانش‌آموختگان ایجاد کند، فرهنگ کارآفرینی را ترویج دهد و حمایت‌هایی را برای تحقیقات فراهم کند. شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند نقش مهمی در ارتقای آموزش و پرورش داشته باشند. با ارائه‌ی برنامه‌های آموزشی و کارگاه‌های برگزار شده توسط شرکت های دانش بنیان، دانشجویان و اساتید با تکنولوژی‌ و رویکردهای عصرنوین آشنا می‌شوند. این اقدامات به توسعه‌ی مهارت‌ها و تجربه‌های دانشجویان و فناوری و نوآوری در دانشگاه‌ها کمک می‌کند.

و می‌توانند از طریق تحقیقات و توسعه‌ی فناوری، به بهبود خدمات بهداشتی و درمانی، سلامت عمومی، توسعه‌ی داروهای نوین، دستگاه‌های پزشکی و روش‌های تشخیصی و درمانی به روز دنیا کمک کنند. این موضوع موجب بهبود کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی، کاهش هزینه‌ها و افزایش دست‌رسی به خدمات پزشکی می گردد. علاوه بر این، شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند با شناخت نیازها و مشکلات جامعه در حوزه‌ی پزشکی و ارتقای سلامت عمومی بر تحقیقات جامعه‌شناسی پزشکی نیز تأثیر زیادی بگذارند.
در پایان، ذکر این نکته حائز اهمیت است که شرکت‌های دانش‌بنیان نقش به‌سزایی در توسعه‌ی اقتصادی کشورها ایفا می‌کنند و این موضوع نیازمند حمایت و توجه ویژه از سوی مقامات اجرایی و تصمیم‌گیران کشور است. زیرا این شرکت‌ها از نظر نوآوری و فناوری، می‌توانند به رشد پایدار و اقتصادی کشورها کمک نموده، تأثیرات چشم‌گیر و انکارناپذیری بر جوامع و اقتصاد‌ آن‌ها دارند. بنابراین، طراحی و اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های حمایتی و تشویقی برای این شرکت‌ها از مهم‌ترین اموری است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. حمایت از این شرکت‌ها می‌تواند از راه‌های متعددی مانند اعطای تسهیلات، خرید از طریق تولید بار اول، ترک تشریفات مناقصه، اعتماد به محصول داخلی، معرفی به سایرین و … انجام شود. این موضوع بدون شک منجر به تقویت ساختار اقتصادی-اجتماعی جامعه و فراهم کردن توسعه‌ی پایدار و عادلانه می‌گردد.

نویسنده : شکوفه عصاره-کارشناس ارشد پژوهش علوم اجتماعی | سرچشمه : سیمره‌ی شماره‌ی 718 (2 اردی‌بهشت 1403)
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.